Groene Luwte: biologisch tafelen aan de Waddendijk

0

De Groene Tafel staat vanaf oktober weer gedekt bij Alma Huisken en Doortje Stellwagen. Wild geplukte paddenstoelen. Gerechten uit Kirgizië. De table d’hôte van landschapstuin de Groene Luwte biedt vijf culinaire vergezichten. En volledig biologisch.

De Groene Luwte

Elf jaar geleden verruilden Alma Huisken en Doortje Stellwagen Haarlem voor Molenrij. Een gehucht aan de Noord-Groningse Waddendijk. Hun droom: een biologische landschapstuin. Zo ontstond de Groene Luwte. Eén hectare aan biodynamische moestuin, boomgaard en siertuin. Er kwamen bijen, ganzen en kippen. En daarna nog veel meer. Alma: ‘De tuin vormt het anker voor al die andere activiteiten die op ons pad kwamen.’

Veelzijdig groen

De-Groene-Luwte--Alma-in-moestuingedeelte De tuin van Doortje en Alma speelt een hoofdrol in de boeken ‘Van het Land’ en ‘Met mest en vork’. Ze staan boordevol tuintips en recepten. Alma (culinair recensent voor Trouw, AD en NRC) schreef. Doortje zorgde voor de foto’s. Na de boeken kwam het publiek. De tuin ging open, er kwamen workshops, een tuinwinkel. Vorig jaar openden de dames na een crowd-fund actie zelfs een biologische Bed & Breakfast: Het Groene Huisje. ‘Hier kunnen mensen echt even terug naar de natuur’.

Biologisch dineren

En de Groene Tafel dus. Voor 25 euro kun je aanschuiven en genieten van een driegangen seizoensdiner. (De biologische wijn is niet inbegrepen). Alma verzint de menu’s en kookt. Uiteraard met al het goede dat hun tuin voortbrengt. De rest komt van biologische boeren uit de omstreken. De Groene Tafel is na drie jaar een begrip in Nederland. Alma: ‘Gasten komen vanuit Limburg en Zeeland. Het concept werkt. Het is niet alleen biologisch genieten, maar het is ook een verrassing met wie je aan tafel zit. Het leuke is: elke avond is enorm gezellig.

Van paddenstoel tot Hogelandster haas

Erwtenoogst-What's-for-dinnerVan oktober tot en met februari: Alma heeft een prachtig programma uitgedacht. Te beginnen op zaterdag 11 en zondag 12 oktober. Dan staan de wilde, vers geplukte paddenstoelen op het menu. (Voor de zondag zijn er nog een paar plekjes vrij). Daarna volgen onder meer Hogelandster polderhaas, Britse kerstklassiekers en thema-avonden rondom de Indonesische en de Kirgische keuken.

Tegen die tijd loopt de winter op z’n eind. Dan beginnen de workshops weer, en een paar maanden bloeit de tuin en opent Het Groene Huisje z’n deuren. Alma: ‘We leven met de seizoenen. Ook in ons werk. Na al het moois van lente en zomer verheugen ons op het najaar en de winter. Het is de tijd van de Groene Tafels. Heerlijk.’

> Check het Groene Tafel menu Menu seizoen 2014-2015 (PDF)

> Reserveren
Je kunt nog aanschuiven bij de Groene Luwte. Let wel: de eerste plekjes al vergeven zijn. Dus beslis snel en mail of bel: groenetafel@degroeneluwte.nl of 0595 – 48 70 42

> Bekijk de website van deze bijzondere landschapstuin: www.degroeneluwte.nl

Share.

About Author

Leave A Reply