Zeedijkster schapenkaas: puur natuur, gewoon lekker

0

Schapen, een Waddendijk kan niet zonder deze hellingproef geparkeerde herkauwers. Met al die schapen is het geen wonder dat het Waddenland prachtige schapenkaas voortbrengt. De Biologische Zeedijkster Schapenkaas bijvoorbeeld.

Zeedijkster schapenkaas

Hoog tijd om die schapenkaas uit het Waddengebied te proeven. Bij Priuw, de gezelligste winkel van Fryslân viel m’n oog op een mooi bolletje in het kaasscha(a)p. Zeedijkster schapenkaas van boerderij Groot Kabel. Kollumerpomp, randje Lauwersmeergebied dus.

Van koe naar melkschaap

Wieger melkt de schapen

Wieger melkt de schapen

Al zo’n 10 jaar houden eigenaren Wieger Kuiken en Dineke van der Laan melkschapen. Wieger: ‘Ik heb het bedrijf van m’n vader overgenomen. Destijds was het een écht melkveebedrijf. Maar met 30 koeien was het te kleinschalig. Wij besloten om over te stappen op schapen. We gaven ons drie jaar de tijd om er iets van te maken.’

Pionieren

Een sprong in het diepe. Wieger: ‘Ik had nog nooit schapen gemolken. Het melken van de schapen is sowieso veel bewerkelijker dan koeien melken: schoonmaken, aanduwen, melken en namelken. En anders dan bij koeien is er over melkschapen weinig kennis. Voer, optimale melkproductie. Je moet het als schapenboer zelf uitvinden.’

Biologische kaas

Met de melkschapen kwam de kaasmakerij. Ook dit was pionieren. ‘Melken was één ding, maar van kaasmaken hadden we sowieso geen kaas gegeten. De eerste kaasjes waren geen succes. Maar gaandeweg kwam ‘de goede slag erin’. Tegenwoordig staat Groot Kabel garant voor mooie schapenkaasjes. En volledig biologisch. ‘Dus de natuur z’n gang laten gaan, geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen’, vertelt Wieger.

Wieger: ‘Wij maken gewoon puur natuur kaas. Geen gedoe met een extra bacterie die je kaas een bijzonder smaakje geeft’.

Trochsette: ook na de brand

Groot Kabel is sowieso een bedrijf met een verhaal. Deze maand zeven jaar geleden werd de eeuwenoude stelpboerderij verwoest door een felle brand. De hele boerderij en kaasmakerij gingen verloren. De stal waarin de schapen verblijven bleef gespaard. Als echte Noord-Friezen was het voor Wieger en Dineke een kwestie van ‘trochsette’. Inmiddels telt het bedrijf 130 Fries Zeeuwse melkschapen.

Prachtig kaasje

Een mooi boeketje Zeedijkster kaas

Een mooi boeketje Zeedijkster kaas

De schapenkaas van Wieger en Dineke werd in 2011 bekroond met een eerste prijs op de Cum Laude kaaskeuring. ‘Dan doe je blijkbaar toch iets goed’, merkt Wieger bescheiden op. ‘Wij willen gewoon puur natuur kaas maken. Geen gedoe met een extra bacterie die je kaas een bijzonder smaakje geeft. Bij ons doen de grond, het voer en de schapen het op eigen kracht.’

Ziltig of niet?

Het resultaat mag er zijn. Een bolletje jong belegen schapenkaas is het proeven waard. Geen overheersende schapengeur, niet te brokkelig. Eerder zacht en romig en daarna prettig pittig. En uiteraard wat zilter dan schapenkaas uit andere delen van het land. Maar dat kan bijna niet anders met kaas van het oude Waddenland. ‘Het is maar net wat je erin wilt proeven’, lacht Wieger. ‘Dat zilte zou best kunnen, ons gaat het erom dat die kaas gewoon lekker is.’

Eten of meer weten>

– De kaasjes van Groot Kabel kun je krijgen bij de gezelligste winkel van Fryslân: Priuw.
– Check de website van Groot Kabel.

Zeedijkster Schapenkaas

8.5 Het proeven waard!
  • Smaak 9
  • Vakmanschap 9
  • Waddengevoel 8,5
  • Kleur & Geur 8
  • User Ratings (3 Votes) 8.9
Share.

About Author

Leave A Reply