Wadlopen in de winter: rust en winterse vergezichten

0

Wadlopen: typisch iets voor in de zomer? Wel nee! In de winter kun je prima het Wad op. In december en januari organiseren diverse Wadloopgidsen wintertochten. Ook een oversteek naar één van de eilanden is mogelijk. Maar dan wel in surfpak.

Winterse zwerftochten

Onder meer bij Dijkstra Wadlopen en Lammert Kwant kun je je inschrijven voor een winterse zwerftocht over het Wad. Er worden tochten georganiseerd vanuit Pieterburen, Paesens Moddergat, Ameland en Schiermonnikoog.

Rubberlaarzen en regenbroek

Je loopt op rubberlaarzen en krijgt een regenbroek aan. De tochten gaan over die delen van het Wad die zo hoog liggen dat het water niet je laarzen instroomt. Je gids besteedt aandacht aan bodemdieren, planten en vogels: want ook in de winter leeft er van alles op het Wad.

Wadlopen in de winter: rust

npzdamWadlopen is in de zomermaanden soms een massale aangelegenheid. In de winter is de rust verzekerd. Je loopt in een klein groepje en bent verzekerd van prachtige vergezichten en pure waddengeluiden. En als je geluk hebt, tref je een prachtig sneeuwlandschap. (En na afloop natuurlijk een lekker jutterbittertje bij knapperend haardvuur.)

Winterse oversteek naar de eilanden

De échte bikkels en winterliefhebbers kunnen een oversteek maken naar Ameland, Schiermonnikoog of Engelsmanplaat. Uiteraard niet op gympen en in korte broek. Maar wel in surf- of duikerspak. Vaak kun je deze huren bij één van de organiserende wadloopgidsen. Niet voor koukleumen, maar zeker de moeite waard.

Winterse Wadlooptips

1. Kwelder- en wadzwerftocht vanuit Noordpolderzijl, het getijdenhaventje van Noord Groningen, in de buurt van Warffum. Lengte van de tocht over kwelder en wad is 8 km

2. Zwerftocht vanuit Moddergat. Een rondwandeling van 2 – 2.5 uren over meest gemakkelijk te belopen wad. Met mooi zicht op het brede vaarwater van Lauwersoog naar zee en (bij voldoende zicht) op Schiermonnikoog. Soms zijn er zeehonden te zien. Afstand 8 km.

3. Zwerftocht Noorderleeg – Nergens in het Nederlandse Waddengebied is de kwelder zo uitgestrekt als op het Noorderleeg, het buitendijkse gebied tussen Marrum en Nieuwe Bildtzijl in Noord Friesland. Deze drie uur durende wandeling voert je langs slikken, schorren en zandbanken.

Meer weten over winters wadlopen:

> www.wadloop-dijkstra.nl
> www.wadgids.nl

Foto’s: wadgids.nl en wadloop-dijkstra.nl

Share.

About Author

Comments are closed.