Spelt van de Waddendijk

0

Wereldwijd zijn er nog maar enkele 100% natuurzuivere speltrassen. In Kloosterburen pal aan de Waddenzee, teelt boer Ale Havenga één van deze rassen. Hij is hiermee Nederlands’ enige boer die 100% oer-spelt teelt. Met succes. Zijn spelt is genomineerd voor biologisch product van het jaar.

Spelt

Spelt. De afgelopen jaren won dit oergraan aan populariteit. Maar bij Landgoud kennen ze het gewas al wat langer. De familie Havenga teelt al ruim 10 jaren spelt. Helemaal biologisch: “dus samen met de natuur, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.”

Natuurzuiver

Spelt van GreenAgeOp z’n land verbouwt Havenga het ras Oberkulmer Rotkorn. Ale: ‘Dit oerras is nooit veredeld met andere graanachtigen. Dit is bij andere speltrassen vaak wel het geval. Onze spelt is rijk aan vitaminen en mineralen, gemakkelijk te verteren en zorgt voor een gelijkmatiger bloedsuikerspiegel.’

Een precies klusje

Het verbouwen van spelt is overigens een precies klusje. Helemaal omdat het volledig biologisch gaat, Ale: ‘Het is een hele kunst om een goede kwaliteit spelt te krijgen. Tien jaar ervaring helpt daarbij. Maar ook nieuwe technieken zoals GPS-apparatuur voor het zaaien. Het exacte ‘recept’, blijft natuurlijk het geheim van de boer. Dat maakt juist mijn spelt uniek en onderscheidend.’

Landgoud

Akkerbouwbedrijf Landgoud staat al tien jaar voor biologische akkerbouw en (h)eerlijke producten. Spelt, witte aalbessen, mosterd, aardappelen en bieslook: met veel zorg en aandacht telen de Havenga’s bijzondere gewassen. Van deze producten maken ze weer (h)eerlijke producten. Van Blanka wijn tot speltpasta, van sap tot siroop. De Havenga’s leveren hun speltkorrels aan GreenAge. Dit merk brengt biologische producten van eigen bodem op de markt.

Stem op de speltkorrels van Ale

Help het Waddenspelt van Landgoud naar de eerste plaats. Breng je stem uit op www.mijnfavorietebioproduct.nl. Tot januari 2015 kan er gestemd worden. Je kunt er leuke biologische prijzen mee winnen.

Share.

About Author

Leave A Reply