Bonbon-licious: Terschelling in chocolade

0

Het komt niet vaak voor. Maar soms krijg je een pakje thuis dat zelfs de postbezorger doet watertanden. Het proefpakketje eilander bonbons heeft dit effect. Op het karton staan de bonbons van Doortje Roëll van Terschelling verleidelijk opgesteld. Puur en wit, wilde kersen én duindoorn. Om je vingers bij af te likken: de verpakking houdt nog geen vijf minuten stand.

Tien jaar geleden bracht de liefde de Amsterdamse Doortje Roëll naar Terschelling. Ze verruilde de stad voor het eiland. Maar wat te doen? Doortje: ‘In Amsterdam hield ik me bezig met de restauratie van meubels. Op het eiland zag ik daar geen brood in. Ik ging bij mezelf te rade: wat vind ik fijn in Amsterdam, wat ze op het eiland nog niet hebben?’

Van meubels naar chocolade

cranberry Bonbons dus… Doortje: ‘Robuuste en pure bonbons, handgemaakt en met eilander ingrediënten. Dat was het idee.’ Maar de stap van meubels naar de wereld van chocolade en vullingen, doorhalen en temperen, moest nog wel even genomen worden. Aan de hand van vele workshops en cursussen leerde ze de fijne kneepjes van het vak. ‘En natuurlijk door zelf flink te experimenteren.’

Eilander ingrediënten

Deze experimenten leverde een serie van negen karaktervolle bonbons op. ‘Niet te groot, een mooie laag chocolade en een stevige vulling. En in elke bonbon een typisch eilander product: lamsoorhoning, cranberry of zuring. Inmiddels bieden mijn bonbons een mooie doorsnede van eilander ingrediënten.’

Proeven

duindoornHoog tijd om het karton aan te breken en de bonbons aan een proefexpeditie te onderwerpen. Het formaat van de bonbons, niet te groot, spreekt aan. Een bewuste keuze: Doortje: ‘je zit na één bonbon niet meteen al vol.’ Maar het is vooral de vulling waarmee deze eilander bonbons hoge ogen gooien. Stevig van structuur, prachtig qua kleur. De cranberryvulling lijkt ook op cranberry, mooi roze. En dit matcht weer uitstekend met de witte chocolade.

Het eiland in een bonbon

Het robuuste en eerlijke karakter van de bonbon is misschien wel het meest opvallende. Geen kleffe doorgesuikerde massa, eerder fris, niet te overheersend. En van pure ingrediënten. De duindoornbonbon is mijn persoonlijke favoriet. Zelfs nog een beetje zuur en je proeft dat er met echte duindoorns is gewerkt. Ook de lamsoorhoning en de cranberry staan hoog op het lijstje.

Webshop

Zeven jaar later heeft Doortje het er druk mee. De bonbons worden onder meer geserveerd bij restaurant De Zee en paviljoen de Zandzeebar. Maar ook via de webshop komen er geregeld bestellingen binnen. Op sommige dagen maakt ze eigenhandig vijfhonderd bonbons. Nu er sinds kort een kleintje is, is er te weinig tijd om experimenteren met nieuwe smaken. ‘Maar ik heb zeker nog een paar leuke ideetjes.’

Tot die tijd is het uitstekend proeven en toeven met de huidige selectie bonbons. Wat WaddenZin betreft: een dik verdiende 9 voor dit initiatief!

> Bonbons bestellen? Klik door naar de webshop
> Meer weten over de bonbons van Doortje: bezoek haar website

9.0 Om je vingers bij af te likken
  • Smaak 9
  • Eilandgevoel 9
  • Originaliteit 9
  • Vakmanschap 9
  • User Ratings (4 Votes) 7.5
Share.

About Author

Leave A Reply