Zes smakelijke ‘zeewier-weetjes’

0

Een lekker stuk zeewier op je bord. Veel Nederlanders moeten nog aan dit idee wennen. Maar dat zeewier komt eraan. Het is een kwestie van tijd voordat we in Nederland de eerste wierboerderij mogen verwelkomen. WaddenZin sprak met zeewierpionier Kees Boender: oprichter van Your Well en de Wereld van Zeewier. Resultaat: zes interessante zeewierweetjes.

1. De mens eet en gebruikt zeewier al sinds de oudheid

Kees: ‘Duizenden jaren geleden at de mens al zeewier. Wier werd ook gebruikt in religieuze rituelen, om wonden mee te behandelen en om zout uit te winnen. Met de bloei van de Japanse keuken in Nederland, leren wij zeewier ook weer kennen. Inmiddels lever ik aan zo’n tweehonderd horecabedrijven en biowinkels zeewierproducten. Het wier haal ik vooral uit Frankrijk, maar sinds deze maand verkoop ik ook wier uit Zeeland. Een primeur.´

2. Zeewier is een ‘verdomd veelzijdig’ plantje

S‘Met zeewier kun je alle kanten op. Wereldwijd worden 160 soorten gegeten, in alle kleuren en vormen. Vers, gedroogd, gekookt of ingemaakt. Zeewier kun je puur eten, maar ook verwerken in salade, tapenade of dessert. Gedroogd wier is een ideale smaakmaker in soepen en sauzen. En wat dacht je van zeespaghetti, zeewiermayonaise, -azijn of –chips? Verder vind je zeewier terug in zeep, douchegel en scrubs. En natuurlijk als voedingssupplement. Bijvoorbeeld om je stofwisseling te verbeteren.’

3. Zeewier is gezond

‘De Chinese geneeskunde onderkent het al eeuwen. Het eten van zeegroente is goed voor je gezondheid. Zeewier bevat mineralen die het afvoeren van giftige stoffen makkelijker maken. Ook helpt wier om je bloedruk te verlagen: dit vermindert de kans op beroertes en hartaanvallen. Wist je dat zeewier bijdraagt aan mooi en sterk haar, een zachte huid en betere stressbestendigheid? Het leuke is dat we het hier niet over slimme pilletjes en supplementen hebben, maar over volwaardige voeding dat gewoon in onze zee groeit.’

4. Zeewier moet je leren eten

Hoorntjeswier

Hoorntjeswier

‘Je kunt alle zeewieren eten, maar de ene soort is smakelijker dan de ander. Sommige soorten kun je vers of licht gestoomd eten, anderen zijn gedroogd of geroosterd het lekkerst. In Nederland moeten we nog een beetje wennen. Want wat moet je met zeewier? Op de site van de Stichting Zeewierwijzer vind je leuke recepten. Goed om zeewier eerst eens te proberen in de mayonaise of als chips. En je hebt ook kookcursussen waar je wierinspiratie op kunt doen. Flang Cupido van Terschelling is dan mijn tip. Die man weet alles van zeewier, snijdt wier van het Wad en maakt er de heerlijkste gerechten mee.´

5. Zeewier is duurzaam

‘Je kunt zeewier op een hele duurzame manier verbouwen. Je hebt geen bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen, landbouwgrond of kostbaar zoet water nodig. Wist je dat je met een zeewierveld van twee keer de oppervlakte van Portugal de hele wereldbevolking een jaar lang zou kunnen voeden?’

6. Nederlands zeewier komt eraan

Kleine zee-eik

Kleine zee-eik

‘Het Nederlandse zeewier komt er aan. Sinds deze maand verkoopt de Wereld van Zeewier het eerste echte Nederlandse zeewierproduct: Royal Kombu. Dit suikerwier komt uit de Oosterschelde en is een heerlijke smaakmaker en zoutvervanger. Ik verwacht dat er de komende jaren nog meer Nederlandse wierproducten op de markt komen. Ook van het Wad wellicht. Op Texel is dit het jaar het Zeewiercentrum geopend: dit doet onderzoek naar de teelt van wier. Het doel is om over vijf jaar de eerste zeewierboerderij te openen.’

Maak kennis met zeewier

Zeewierproducten vind je vooral in gezondheids- en biosupers. Verder zijn er online-shops die een keur aan wierproducten verkopen. De winkels hebben ook een zeewierkennismakingspakket!

>De wereld van zeewier
>De zeewierwinkel

Alles weten over zeewier? Kijk op de site van Stichting Zeewierwijzer

Share.

About Author

Leave A Reply