Waddenstijl: authentieke visserstrui van versleten jeans

0

Stoer, karaktervol en duurzaam. Blue Loop Originals lanceerde deze zomer een bijzondere collectie visserstruien. Op basis van historische patronen, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Truien met de originele motieven van Texel, Urk en Terschelling zijn inmiddels te koop in diverse Waddenwinkels. Voor man én vrouw.

Collectie Visserijmuseum Aike van Sien, West-Terschelling

Collectie Visserijmuseum Aike van Sien,
West-Terschelling

Van 1875-1950 droegen de Nederlandse vissers wollen visserstruien. Urk, Durgerdam of Terschelling: elk vissersdorp in Nederland had z’n ‘eigen trui’. De lokale patronen en motieven gingen over van moeder op dochter. Niet alleen voor de mooi, maar ook praktisch. Als een visser overboord sloeg en ergens aanspoelde, kon je aan z’n trui zien uit welk dorp hij kwam.

Zestig oude patronen herontdekt
Breikenner Stella Ruhe deed de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de visserstrui in Nederland. Aan de hand van oude foto’s en documentatie werkte ze zestig oude patronen uit, verdeeld over veertig kustplaatsen. De patronen kwamen terecht in het boek ‘Visserstruien’, maar ook bij Blue LOOP Originals.

Blue LOOP: worn to reborn
Dit nog jonge kledingmerk brengt spijkerbroeken, sweaters en T-shirts op de markt die gemaakt zijn van oude spijkerbroeken. Eigenaar Ron van de Wiel: ‘Veel afgedragen spijkerbroeken worden verbrand of belanden onder de grond. Zonde, van versleten jeans kun je namelijk nieuwe garens en uiteindelijk nieuwe kleding maken. Onder de noemer van ‘Worn to reborn’ geven we versleten spijkerbroeken een nieuw leven.’

“Onder het mom van ‘Worn to reborn’ geven we versleten spijkerbroeken een nieuw leven”

Visserstrui Harlingen, model voor vrouwen

Visserstrui Harlingen, model voor vrouwen

De visserstrui van Texel

De visserstrui van Texel

Een duurzame herontdekking
De visserstruien van Stella Ruhe passen hier uitstekend bij. Ron: ‘Een herontdekking van een stuk cultuurgoed op basis van gerecycled materiaal. De truien passen helemaal bij het Waddengevoel: qua uitstraling en gezien het duurzame karakter. De eerste modellen (Texel, Urk en Terschelling) zijn verkrijgbaar in een winter- en een zomerversie. Beide zijn voor 50% gemaakt van gerecycled denim. De rest bestaat uit katoen of lamswol.

Nu te koop
Onder de naam ‘Blue LOOP Originals Fisherman Sweaters by Stella Ruhe’ liggen de eerste truien in diverse kledingwinkels op de Wadden. Je kunt ze kopen bij ‘Om de Noord’ in Harlingen, ‘Mantje’ in Den Burg, Kleur aan Zee in Schiermonnikoog en ‘WaddenChic Outdoor Fashion’ in Midsland.

Blue Loop Originals
www.bluelooporiginals.eu

COLLECTIE Blue LOOP Originals

VERKOOPADRESSEN

Om de Noord Harlingen:
www.facebook.com/omdenoord

Waddenchic Terschelling
www.waddenchic-terschelling.nl/

Kleur aan Zee
www.kleuraanzee.nl

Mantje Texel
www.mantjestore.nl

Share.

About Author

Leave A Reply