Herfstvakantie op de eilanden: 12 uit-waai-tips

1

De herfst staat voor de deur. Een prachtig jaargetijde om de oversteek naar de eilanden te maken. Uitwaaien op het strand, bos en duin in herfstkleuren, kruidenbitter bij knapperend haardvuur; dat soort werk. Tijdens de herfstvakantie is het helemaal genieten op de eilanden: vooral ook dankzij de vele leuke activiteiten. WaddenZin geeft alvast 12 uit-waai-tips

Texel: van herfstblues tot bockbier
De Texeler herfstagenda zit bommetje vol. De herfstvakantie wordt in elk geval toepasselijk ingeluid met het Texeler bluesfestival. Een muziekstijl die helemaal in het herfstsfeertje past. Van 10 tot en met 12 oktober kun je in de kroegen zoals de Lindeboom, Schoutenhuys, de Question en de Zwaan in Den Burg terecht voor nationale en internationale blues. Klinkende namen zoals de Miss Mary Ann and the Ragtime Wrangles, Sean Webster Band en Smokin’ Cadallic staan voor je klaar.

texels-bockbierAls je zegt herfst, dan zeg je bockbier. In de Koog staat op 20 oktober een bockbierfestival op het programma. Ongetwijfeld staat het lekkerste bockbier van Nederland ook op het menu: Texels Bock.

Op 26 oktober vindt de ‘Nacht van de Nacht’ plaats. Op Texel vinden verschillende nachtelijke activiteiten plaats om te ervaren hoe donker Texel kan zijn. Op De Hoge Berg vertellen vijf vertellers spannende verhalen in het duister. Ecomare organiseert nachtwandelingen voor kinderen en volwassenen en in het observatorium van de sterrenwacht De Jager kun je sterrenkijken.

Vlieland: kaarslichtconcerten en muziektheater
In de herfstvakantie staat er weer een aantal concerten bij kaarslicht gepland in de Nicolaaskerk. De befaamde concertserie wordt al bijna 30 jaar gehouden. Altijd sfeervol in een met kaarsen verlichte kerk, met (klassieke) muzikanten van hoog niveau. De concerten worden door gasten én eilanders hoog gewaardeerd. Op 11 en 22 oktober vinden er concerten plaats. Op de website van de protestantse gemeente Vlieland vind je het volledige programma.

kaarslicht

Het Vlielandse folkduo Drijfhout houdt op 14 oktober de muziektheatervoorstelling ‘Dwalen en struinen’. Het duo dwaalt over het eiland, de wadden en wereldzeeën, struinend naar mooie verhalen en muziek. Begeleid op gitaar, viool, trekzak en mandoline zingen ze over gestrande schepen, jutten, het leven aan boord en op het eiland. Als altijd aan elkaar gesmeed met sterke verhalen. Podium Vlieland, 20.30 uur.

Terschelling: zeilen en film op de zeesleepboot

Foto: www.tallship-fan.de/

Foto: www.tallship-fan.de/

Harlingen is zaterdag 18 oktober voor de 21ste keer het startpunt van de Brandaris Kuiperrace. Deze race is het grootste zeilevenement voor klassieke zeilschepen uit de chartervaart. Het deelnemersveld bestaat uit klippers, tjalken, aken, skûtsjes, kotters, botters en zeeschepen. Om 10:30 starten de Grote Klippers en steeds 10 minuten later start een volgende klasse. Om vier uur ‘s middags moeten alle schepen de finish bij Terschelling zijn gepasseerd. De Kuiperrace biedt een prachtig schouwspel. De traditionele prijsuitreiking vindt plaats in de Braskoer op West-Terschelling door Frits Wester.

Zeesleepboot Holland ligt afgemeerd in West-Terschelling. Je kunt de boot bezoeken van 13 t/m 25 oktober. Dagelijks zijn er rondleidingen met een gids over het schip. Ook worden er filmavonden op het schip georganiseerd. Woensdag 15 oktober staat ‘de Stranding’ op het program, 20 oktober de film ‘Constellation’.

Ameland: wandelen tussen slik en zand
logoStichting Sportpromotie Ameland houdt zaterdag 18 oktober de vier editie het wandelevenement Tussen Slik en Zand. Afwisselende routes van 10, 17 en 25 kilometer voeren over wegen, paden en trails die je via de wadkant, bos, duinen en het strand laten finishen in het sfeervolle Nes.

Op 18 oktober worden de Amelander molendagen gehouden. Van 10.00 tot 17.00 ben je welkom bij koren- en mosterdmolen ‘De Verwachting’ in Hollum en korenmolen de Phenix in Nes. Entree is gratis en er worden in en om de molen diverse activiteiten georganiseerd.

Actief de natuur in op Schier

De herfstactiviteiten op Schier staan vooral in het teken van de natuur. Natuurmonumenten organiseert diverse leuke activiteiten. Zo neemt boswachter Erik Jansen je op 14 oktober mee op een paddenstoelenexpeditie.

Hdr013_3.3132645bdf0dc24eb385fee9bcf4f0c2

Een dag later kun je bij Natuurmonumenten tijdens de Wilde Buitendag Vette Vogels de eilander vogels een handje helpen om de kou door te komen. Van nestkasjes timmeren tot pindaslingers rijgen.

Op 18 oktober staat het berkentrekken op de agenda. Op Schiermonnikoog groeien veel duinvalleien dicht met bomen. Als we niets doen, verdwijnen duinplanten en–dieren. In het verleden zorgden schapen en konijnen ervoor dat het gebied openbleef door jonge berkenboompjes af te knagen. Tegenwoordig gaat een kudde vrijwilligers op pad. Niet om te knagen, wel om de boompjes uit de grond te trekken.

Kijk ook eens op www.wadden.nl voor een compleet overzicht van herfstige wadden-activiteiten

Share.

About Author

1 reactie

  1. Pingback: Herfst op de Wadden: zes uit-tips voor het hele gezin

Leave A Reply