Uittip: de Vikingen keren terug in Den Oever

0

Dit jaar bestaat het Viking Informatie Centrum (VIC) in Den Oever 10 jaar. Het museum houdt de tijd dat de Noormannen op het eiland verbleven levend. De Vikingdagen zijn een jaarlijks hoogtepunt: de Vikingen keren dan voor 2 dagen terug. Dit keer met vredelievende bedoelingen…

Duizend jaar geleden gebruikten de Vikingen Wieringen als uitvalbasis voor hun roofexpedities in Nederland. Een geschiedenis die eeuwen lang verborgen bleef. Totdat er drie zilverschatten werden gevonden bij het buurtschapje Westerklief. Armbanden, munten en zilverbaren: 1100 jaar geleden op een voorjaarsdag begraven door een Noorman; hij keerde nooit terug om z’n schat op te halen.

vic1Van zilverschat tot Vikingschip
De eerste zilverschat (anderhalve kilo) bevindt zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de tweede en derde schat bleven op Wieringen. Het Vikingscentrum vertelt over deze zilverschat, het verblijf van de Vikingen op Wieringen en over Rorik de Noorman. Maar er is meer: je vindt er verhalen over het ontstaan van het eiland, de Friezen en de Franken. Verder is er een vijf meter lang schaalmodel van een Vikingschip te zien.

Vikingdagen: 13 en 14 september
Twee dagen lang slaan de Vikingen hun kampement op rondom het informatiecentrum. Ze zullen vertellen over hun leven en werken en geven allerlei interessante demonstraties: van smeden tot bronsgieten, van hun kook- en vechtkunsten. Ook voor de kleine Noormannen is er voldoende te doen en te beleven. De kids kunnen zelf boogschieten, broodbakken, wol vilten of in een Viking-outfit op de foto gaan.

Adres: Havenweg 1, Den Oever
Tijdstip: 13 en 14 september van 12.00 – 17.00
Kijk voor de openingstijden van de website van het Viking Informatie Centrum. Vragen of deelnemen aan de Vikingdagen? Mail: info@vikingen.nl

Filmpje: Wat deden de Vikingen op Wieringen?

Share.

About Author

Leave A Reply