Uit-waai-tip: de Vlielander Cranberry-week

0

‘t Is goud. Rood goud. En het groeit in het wild, alleen op Terschelling en Vlieland. In het najaar oogsten de Vlielanders de cranberry’s en dat vieren ze! In de herfstvakantie staat Vlieland een week lang in het teken van deze bijzonder bes.

De vaccinium macrocarpon dus. Want zo heet dit besje in z’n beste Latijn. De eilanders zijn maar wat blij met hun ‘jutbesjes’. Het verhaal is legendarisch: een vat cranberries spoelde in 1845 na een schipbreuk aan op ‘t Terschellinger strand. Het Noord-Amerikaanse bes bleek zich hier prima thuis te voelen, ook in de Vlielander duinvalleien vond ‘ie ‘t prima toeven.

Culinaire Haarlemmerolie

Van jam naar wijn, van voetcrème tot azijn: wie op Vlieland en Terschelling komt, kan inmiddels niet meer om de cranberry heen. De jutbes is culinaire Haarlemmerolie geworden. Voor de Vlielanders alle reden om een week lang (15 t/m 21 oktober) hún bes in het zonnetje te zetten. Dit doen ze met leuke activiteiten, allemaal in het teken van het rode goud.

Van livemuziek tot ontbijt in de cranberryvelden

Op de cranberry-markt wordt het eerste vaatje cranberry’s geveild, elke dag is er livemuziek, er zijn cranberry-excursies en je kunt ontbijten en lunchen in een tijdelijk restaurant midden in de cranberry-velden.

Speciale menu’s en hotelarrangementen

In alle Vlielander restaurants krijg je voor nog geen dertig euro een mooi cranberry-menu geserveerd. Elf hotels bieden een exclusief driedaags cranberry-arrangement aan. Je hebt er al één vanaf 79 euro per persoon: inclusief leuke kortingen op bootreis en wellness-faciliteiten.

Op pad met mascotte-bes Berry Cranberry

Berry-CranberryOok voor de jonge eilandbezoeker zijn er tal van leuke activiteiten. Zo is er een kindertheater waar kinderen hun eigen voorstelling opvoeren. Of ga een dagje cranberry’s plukker met Berry Cranberry. Op de boot, in het veld of in de Dorpsstraat: deze mascotte-bes kun je de hele week tegenkomen

> Kijk voor meer informatie op de website van de Vlielander Cranberryweek
> Een Cranberry-arrangement boek je via de VVV

Share.

About Author

Leave A Reply