Slim ‘sijssies kijken’ met Wadvogels app

0

Ooit kreeg ik een lesje vogelkunde van een Amsterdammer. ‘Kijk’, zei hij, in plat Amsterdams, ‘Je heb eigenlijk twee soorten, te weten gewone sijssies en daarnaast hebbie nog de drijf-sijssies. En that’s it.’. Veel verder dan dit ornithologisch inzicht ben ik sindsdien niet gekomen. Alle reden om de Wadvogels App van Vogelbescherming Nederland eens te proberen.

Zodra je deze app ‘up and running’ hebt, ontdek je als vogeldummy dat je al die jaren toch het één en ander hebt gemist. De ware vogelaar zal z’n hoofd schudden: maar alles wat wit was, een gele snavel had en aan de lopende band krab verslond op de waddendijk, gold voor ons als meeuw. Het grut dat voor je tent broodkruimels uit het gras stal, ging voor mus door. En lang gesnavelde vogels die de godganse dag in het water peurden, noemden we voor het gemak grutto’s.

Vreemde vogels
Met de Wadvogels-app is de ware vogelnaam en -identiteit binnen vier stappen bekend. De app bevat een vogelgids met maar liefst 180 ‘waddensijssies’. Met de vogelvinder kun je op basis van silhouet, snavelvorm, grootte en kleur jouw vogel determineren. Binnen vier klikken tover je aan de hand van een prachtige illustratie van Elwin van Kolk die vreemde vogel op het scherm van je tablet of smartphone.

“De lang gesnavelde vogels die de godganse dag in het water peurde, noemden we voor het gemak grutto.

Met de vogelvinder ontmasker je elke vreemde vogel in vier stappen

Met de vogelvinder ontmasker je elke vreemde vogel in vier stappen

Naast een omschrijving van de vogel en het geluid dat de vogel maakt, geeft de app informatie over de trefkans. Zo weet je meteen dat je niet zomaar een meeuw voor je neus hebt, maar de toch iets zeldzamere kleine mantelmeeuw. Dat musje voor de tent blijkt overigens een graspieper te zijn. En ooh ja, die grutto heet in ‘t echt een tureluur. En zo gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

wadvogels-app3

Vogelhotspots
Maar de app kan meer. Zo laat de toepassing zien waar de leukste vogelhotspots zijn. Van de Balgzandpolder tot Zwarte Haan, van de Muy op Texel tot de punt van Reide: de gps-functie leidt je naar de leukste vogelgebieden van het Wad. En met één druk op de getijdenknop weet je ook nog eens wanneer het hoogwater is op die plek. Want dat verhoogt de trefkans.

Voor de niet-vogelaars en de semi-vogelaar die precies willen weten wat er boven hun hoofd vliegt, is de app een uitkomst. Geen duimdikke vogelboeken meer doorploegen, maar gewoon ter plekke met je smartphone in beeld wat je voor je neus hebt en interessante achtergrondinfo. Of de échte die-hard vogelaar de app als nuttige uitbreiding op z’n vogeluitrusting ziet? Dat is nog maar de vraag.

Rust voor vogels, Ruimte voor mensen
rustDe Wadvogels App is sinds eind 2013 verkrijgbaar in de Apps-store en Windows Phonestore. De app is ontwikkeld in het kader van het project ‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen. Met dit project wil Vogelbescherming de omstandigheden voor vogels in de Waddenzee verbeteren en tegelijkertijd de natuurbeleving voor recreanten vergroten. Kijk eens op de site van de Vogelbescherming.

90% Vlieg naar de Appstore

Deze app maakt vogelkijken leuk en eenvoudig

  • Gebruiksgemak 90 %
  • Informatie en opties 90 %
  • Waddengevoel 90 %
  • User Ratings (8 Votes) 68 %
Share.

About Author

Leave A Reply