Slikgliding: het Wad op met de slikslede

0

Al vele honderden jaren geleden maakten ambachtelijke wadvissers er gebruik van: de slikslede. Met de slede stepten ze snel over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen. Lang dreigde de vergetelheid voor deze ‘slikglijders’, maar visserman Karel Vaszlovszky blaast dit traditionele wad-attribuut nieuw leven in.

Piet Kolthof, bijgenaamd Pie Tidde uit het Noord-Groningse Hongerige Wolf, was de laatste traditionele visser die de slikslede, ook wel kraite genoemd, gebruikte op de Dollard. Zijn vriend en visserman Karel Vaszlovszky uit Winsum (Gr.) nam deze sliksleden over en besloot ze historisch verantwoord na te bouwen.

Opnieuw inzetbaar

Achterliggende gedachte: ze weer in te zetten bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij. Vaszlovszky: “Ik geniet ervan dat dit op de achtergrond geraakte traditionele Wadvisserij-vehikel nu niet alleen voor het publiek, maar wellicht ook door vissers weer ingezet gaat worden. ”

Slikslede: duizenden jaren Wadhistorie

Foto: www.oudtzumarrum.nl

Foto: www.oudtzumarrum.nl

De geschiedenis van de slikslede gaat ver terug. Al duizenden jaren gebruiken wadvissers de slede om snel fuiken te legen bij het droogvallen van het Wad. In Nederland en Duitsland is de slikslede het laatste overblijfsel van vissers achter de dijk.

Slikgliding

De slikslede bestaat uit een vlakke houten bodem met daarop een houten frame als handgreep. Met de knie knielt de bestuurder in een steun en met het andere been zet hij of zij af in de modder. De vlakke onderkant zorgt ervoor dat de slee niet wegzakt en met een goede gang over het slik glijdt.

5 oktober: Sliksledewedstrijd

Binnenkort komen de slikglijders in actie. Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog op zondag 5 oktober een sliksledewedstrijd met de kraites van Vaszlovszky. Iedereen, vanaf 12 jaar en ouder en in bezit van een goede conditie, kan meedoen.

Aanmelden

Meld je aan via wadvistochten@goedevissers.nl. Inschrijven voor deelname kan ook in Lauwersoog tot 12.30 uur.

Artikel met dank aan WaddenGoud
Foto: Karel Vaszlovszky

Vakmanschap in de kustvisserij
Goede Vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van proeflokaal ’t Ailand en visserijbedrijf TS31 Internos zijn samen met het streekkeurmerk Waddengoud dit voorjaar het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ gestart. Ze organiseren onder meer activiteiten organiseren voor behoud van kennis en vakmanschap van de traditionele visserij op het Wad. De slikslede-wedstrijd is een onderdeel van de campagne.

Share.

About Author

Leave A Reply