Skuumkoppe: romig Texels biertje

0

Tijd voor een Waddenbiertje. En dan is Texels Skuumkoppe zeker de moeite van het proeven waard. Het bier wordt sinds 2002 gebrouwen door de Texelse Bierbrouwerij. De naam van het biertje is een mooie verwijzing naar de schuimkoppen op het zeewater en de witte bierkraag in het glas.

IMG_1106Texels Skuumkoppe staat vaak als een witbier op de kaart, maar is eigenlijk een donker Weizenbier (dunkelweizen). Goed om te weten voordat je een slok neemt, want op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat je met een bier van dubbele gisting te maken hebt. En dan heb je toch een kleine smaakverwarring te pakken.

Een flinke slok Texel
Een glas Skuumkoppe kent overigens een behoorlijk Texel-gehalte. Het bier wordt gebrouwen met gerste- en tarwemout van het eiland. Het water dat wordt gebruikt, komt van water dat door de Texelse duinen is gezuiverd. Je hebt met een Skuumkoppe een flinke slok eiland in je mond.

Eerst rollen, dan ontdoppen
En dan naar de smaak van de Skuumkoppe. Voor de juiste smaakbeleving heb je wel een kleine gebruiksaanwijzing nodig. Het kleine beetje gist onderin de fles geeft het bier namelijk een romige smaak. Maar dit gist moet natuurlijk wel goed door al het bier dobberen. Daarom voor het ontdoppen eerst de fles rustig horizontaal door je handen laten rollen.

Je hebt met een Skuumkoppe een flinke slok eiland in je mond.

Nazomerbiertje
Ondanks een alcoholpercentage van 6% drinkt de Skuumkoppe lichtjes weg. Fris van smaak, maar wel ietsje romiger dan de ‘wittere Weizener’. De afdronk is wat zacht en had misschien ietsje pittiger gemogen. Neemt niet weg dat dit een perfect nazomerbiertje is. Uitstekend voor op een septembernamiddag. Lekker nagloeien van de zomer, de eerste herfsttinten in de bomen. Het liefst op een terrasje met uitzicht over een kabbelend Wad. Ik denk aan Oudeschild. En dan een goed glas Skuumkoppe voor je op tafel: veel gelukkiger kan een mens niet zijn.

Meer weten over de bieren van Texel, bezoek de website van de Texelse Bierbrouwerij.

77% Ideaal nazomerbier
  • Smaak 70 %
  • Eilandgevoel 80 %
  • Beleving 80 %
  • User Ratings (4 Votes) 89 %
Share.

About Author

Leave A Reply