Review: ‘jutbes-siroop’, maakt zalige limo

0

Van jam naar wijn, van voetcrème tot azijn: wie op Terschelling komt, kan niet om de veelzijdige cranberry heen. En wie had dat kunnen denken van dit wrange besje? De cranberry is culinaire Haarlemmerolie geworden. Ook als limonadesiroop ‘mis-smaakt’ de grote veenbes niet.

De vaccinium macrocarpon dus. Want zo heet dit besje in z’n beste Latijn. De Terschellingers zijn maar wat blij met hun ‘jutbesjes’. Het verhaal is legendarisch: een vat cranberries spoelde in 1845 na een schipbreuk uitgerekend aan op de Skylger stranden. Het Noord-Amerikaanse bes bleek zich hier prima thuis te voelen. Overigens vindt de ‘grote veenbes’ het ook goed toeven in de duinvalleien van Vlieland.

puur natuur in je glas

puur natuur in je glas

Van wijn tot bodyscrub
Alhoewel de eerste kennismaking met de bes 150 jaar geleden vast niet van harte ging (eet ‘m vooral niet rauw) weten ze er op Terschelling inmiddels wel raad mee. Het Terschelling Cranberry bedrijf verwerkt de besjes tot thee, jam, wijn, sap en noem het eigenlijk maar op. Tegenwoordig verdwijnt de bes ook in bodyscrub, stompkaars en handzeep.

Geen chemie in je glas
En gelukkig vind je cranberry ook terug in iets alledaags als limonadesiroop. Een fijne toepassing. Vooral voor de mensen die houden van een fris glas limonade, maar die niet blij worden van de doorsnee supermarktsiroopjes. Veel kleur- en geurstoffen, ladingen suiker. Zelfs als de etiketten siroop van ‘puur natuur geconcentreerd bessenconcentraat’ beloven, blijft er altijd een zweem van chemie in je glas hangen.

Fijner voor het tandglazuur
Kom daar maar eens om bij de cranberrysiroop. Uiteraard zit er nog voldoende suiker in, maar per 100 ml altijd nog 15% minder dan de ‘huis-tuin-en-keuken’ siroop. Komt daar nog eens bij dat er geen kleur- en geurstoffen aan toegevoegd zijn. Overigens kun je met het oog op je gezondheid prima een glas cranberrylimonade drinken. Oxaalzuur, vitamine C en proanthocyaniden; de bessen zouden maagzweren, blaasontstekingen en tandplaque helpen voorkomen.

Fris en verantwoord
En dan de smaak. Lekker fris en een mooi zuurtje. Gelukkig is de bes niet dagenlang stuk geprutteld in een al te dikke laag suiker. De cranberry is overduidelijk aanwezig en de siroop is zeker niet te zoet. Puur natuur en dat proef je. Het etiket vermeldt tot besluit nog even dat de siroop op basis van een authentiek Terschellinger recept is gemaakt. Wel wat overbodig. Me dunkt dat de makers geen origineel Drents cranberryrecept voor handen hadden. Maar dat is dan ook de enige ‘zure opmerking’ die over dit product valt te maken.

Je koopt de limonadesiroop onder meer in de webshops van:

De Cranberrywinkel
Waddendelicatessen

WaddenZin WinkelTip: kijk voor cranberryproducten ook eens in één van de leukste delicatessenwinkels van het Waddengebied: De Dis in West-Terschelling

83% Limo die je blijft drinken
  • Smaak 80 %
  • Puur natuur 90 %
  • Waddengevoel 80 %
  • User Ratings (4 Votes) 84 %
Share.

About Author

Leave A Reply