Review Waddenzout: smaakmaker die je met een korrel zout neemt

0

‘Waddenzout, met z’n 300 miljoen jaar het oudste product uit de regio. Eén van de zuiverste zoutsoorten van Nederland, en gegarandeerd afkomstig uit de steenlagen onder het Wad!’ De woorden op het strooibusjesetiket smaken meteen al goed, maar of je het Wad ook écht terug proeft in een bus strooizout van 2,5 euro? WaddenZin nam de proef op de som.

Eerlijk is eerlijk: ik ben wat huiverig om over Waddenzout te schrijven. Het is in het Noorden al jaren een punt van strijd of zoutwinning en het Wad wel zo’n goede combinatie is. En, wat valt er eigenlijk te ontdekken aan zout, behalve dan dat het zout is? Enfin, aan Waddenzout ontkom je domweg niet als je in de winkels om een typisch Waddenproduct vraagt. Het is een vaste waarde in het Waddenassortiment en volgens de zoutkenners ‘onweerstaanbaar lekker.’

Busje Waddenkruidenzout: een smakelijke twist

Busje Waddenkruidenzout: niet bijzonder wel een vooraanstaande plek in de kruidenla

Ouder dan de Brachiosaurus
De ‘kale waddenzout’ laten we dit keer staan, maar we gaan voor het Waddenkruidenzout. Keukenzout met een mix van onder meer selderij, peterselie, tijm en knolselderij. Het etiket is veelbelovend. Biologisch, zeer zuiver, natuurvriendelijk geproduceerd en gegarandeerd vrij van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En natuurlijk helemaal afkomstig uit de Harlinger steenlagen waar het zout al sinds de tijd van de brachiosaurus en tyrannosaurs in cavernes ligt te slapen om als winterweg-, koeienlik- en infuuszakzout dienst te doen.

‘Zout met yuppenkracht’
Of dit zout in werkelijkheid zo bijzonder is, is maar de vraag. Volgens een onderzoekje van de Volkskrant is Waddenzout vooral zout met ‘yuppenkracht’. Marketing en dat proef je. Ook dit aansprekende busje bevat ‘huis-tuin-en-keuken zout’. Weliswaar uit de diepere Harlinger zoutlagen: maar net zo bijzonder en zo zuiver als het Akzo-zout uit Hengelo. Of het nu 30.000 eeuwen heeft liggen rusten onder ‘t Wad of in Tukkerland: het maakt geen donder uit. Het enige verschil zit ‘m in de prijs. Want Wadzout is al snel een tientje per kilo, Tukkerzout ligt voor een minder dan een euro per kilo in de schappen. Wetenschap die je waddenbeleving deukt.

Een smakelijke twist
Gelukkig dat we wel iets over de kruidenmix kunnen zeggen. Want of Wadzout nu wel of niet bijzonder en eigenzinnig is: dit busje strooizout heeft inmiddels een vooraanstaande plek in het kruidenlaatje veroverd. Voor in het soepje of op het ei, over de salade of op een lekker stukje vis: dit zout weet overal raad mee. Subtiel van smaak, niet overheersend en het zorgt voor een smakelijke twist. En zeg nu zelf, een etiket met zeehond, Waddengoud-stempel en duingras smaakt per definitie beter dan het zout uit een kale bus JOZO.

> Dit product is onder meer verkrijgbaar in de online-shop van waddendelicatessen

6.7 Lekkere smaakmaker zonder bijzonder te zijn
  • Smaak 8
  • Waddengevoel 4
  • Toepasbaarheid 8
  • User Ratings (9 Votes) 3.7
Share.

About Author

Leave A Reply