From Ameland with love: springtijmosterd

0

In streekwinkel ‘Priuw’ in Leeuwarden zocht ik vorige week naarstig naar een mooi waddenproduct. Ik kwam er niet echt uit, totdat eigenaresse Hielkje een potje Amelander springtijmosterd in m’n handen duwde: ‘dat moet je écht eens proeven. Een puur product dat met veel liefde is gemaakt.’

Nu ben ik op mijn hoede zodra liefde, puur en passie opeens bovenaan het ingrediëntenlijstje staan. Volgens levensmiddelenmarketeers wordt zelfs lopende-band-brood tegenwoordig met passie gemaakt. Dat zou ik nog wel eens willen zien. Maar goed, voordat de mosterddeksel openging, eerst maar met de mosterdmaker zelf gebeld: Greetje Wijnberg van koren- en mosterdmolen ‘de Verwachting’ in Hollum, Ameland.

Molen de Verwachting

Molen de Verwachting

Vrijwilligers
Mosterd dus. Zonder één drupje marketing, maar alleen met de meest pure ingrediënten. In de Hollumer molen werken meerdere vrijwillige molenaars en mosterdmakers elke week aan een behoorlijk assortiment. ‘Gewoon omdat ze het mooi en leuk werk vinden’, vertelt Greetje. Inmiddels produceert de mosterdmolen maar liefst 13 smaken. ‘Sommige recepten zijn al decennia oud’.

Weken en malen
De mosterdmaakster neemt het proces in vogelvlucht door. ‘De zaadjes worden eerst een paar dagen geweekt en gemalen. Dan gaan er wel drie maalrondes overheen, want we willen zoveel mogelijk olie uit het zaad krijgen. De persing wordt aangevuld met natuurlijke ingrediënten: zout, water en azijn. En eventueel met een smaakje: knoflook, duindoorn, cranberry.’

Amelander mosterdveld

Amelander mosterdveld

Springtij in de mosterd…
Springtijmosterd heeft overigens niets met stormachtig tij te maken, vertelt Greetje. ‘Het is een naam die lekker bekt’. Toch een vleugje molenmarketing. Neemt niet weg dat het een bijzondere mosterd is. Gemaakt van drie verschillende soorten mosterdzaad: geel, bruin en oriëntaals. Een combinatie die voor een mooie structuur en een eigen karakter zorgt. Het gele mosterdzaad is ‘homeground’: mosterdzaad van de velden aam de Ballumer Verbindingsweg.

Topmosterd
Genoeg achtergronden bij deze mosterd. Hoog tijd om te gaan proeven. Bij een lekker stukje oude kaas. Een likje door de puree, een lepeltje bij de bruine bonen of gewoon solo op het mespuntje. Een hele week lang veel plezier gehad van deze topmosterd. Vooral omdat de smaak fantastisch is. Volgens Greetje is het één van de scherpere mosterdsoorten die ze maken, maar desondanks is ‘ie best zacht. De drie verschillende mosterdzaden passen prima bij elkaar, ze geven de mosterd een klein zoetje, en een beetje notige smaak.

Kortom, een potje dat voor herhaling vatbaar is. Zeker gezien het verhaal erachter. Liefde en passie voor een product bestaat dus gewoon nog. En alleen dat is al heerlijk om te weten en te proeven.

Mosterdweetje: boek over de lange traditie van Amelander mosterd
Overigens weet Greetje te melden dat de Amelanders al eeuwenlang mosterd maken. ‘Vroeger hadden we op het eiland meerdere mosterdmolens. Inmiddels is iemand van het eiland in die historie gedoken. En hij is bezig om hier een boek over te schrijven.


> Meer weten over Amelander Mosterd:
website Amelands Produkt
> Meer weten over de molen: website Amelander musea [bezoek en proeverij is mogelijk]

> Ook eens springtijmosterd proberen? Neem eens een kijkje in Leeuwarden bij Priuw

87% Topmosterdje
  • Smaak 90 %
  • Gebruiksmogelijkheden 80 %
  • Waddengevoel 90 %
  • User Ratings (5 Votes) 87 %
Share.

About Author

Leave A Reply