Review: de eRwt is weer in de maand

0

Komend weekend start de landelijke Week van de Smaak: de lekkerste week van het jaar. Naast honderden smaakvolle activiteiten is er dit jaar bijzondere aandacht voor bonen en peulvruchten. In het kader van de ‘eRwt is weer in de maand’, nam WaddenZin een Waddenproduct onder de loep dat een ware revival beleeft: de Kollumer zoete erwt.

De Kollumer zoete erwt is een peulvrucht die vroeger in het Friese Waddenkust-gebied veel werd gegeten. Totdat de vermaledijde kapucijner om de hoek kwam kijken. Deze was wat ‘makkelijker’ te verbouwen. De Kollumer zoete erwt is namelijk een gevoelig erwtje dat niet zo goed tegen vocht kan. Omdat de kapucijner meer opbracht per hectare, verdween de Kollumer erwt van het land én van het menu.

Erwt in het vergeethoekje

Eigenlijk was men die ouderwetsche Kollumer erwt wel zo’n beetje vergeten. Totdat bouwboer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie in 2005 in aanraking met de erwt kwam. Aanleiding: het 500-jarig bestaan van de gemeente ’t Bilt. Dit jubileum werd onder meer gevierd met het opnieuw kweken van 50 oude gewassen. Van Jan van der Velde uit Kollum kreeg Hoekstra zes erwtjes in handen: ‘om eens te proberen’.

Passie voor de erwt

Hij begint deze te vermeerderen en krijgt ‘enorm plezier’ in dit erwtje met gebruiksaanwijzing. Voor Hoekstra wordt het een hobby die al snel uit de hand loopt. En hoe: tegenwoordig haalt hij meer dan twee ton Kollumer zoete erwten van een hectare land. Een mooie impuls voor de erwt. Helemaal als de erwt in een mooi zakje wordt gestopt, wordt erkend als streekproduct en in de kant-en-klaar maaltijden met Wadden-goudkeurmerk is terug te vinden.

Slow-cooking

WaddenZin-schotel

WaddenZin-schotel

So far so good. Hoog tijd voor die erwt om zich in de pan en op het bord te bewijzen. Slow cooking is hierbij zeker van toepassing. Want de erwtjes moeten eerst 24 uur lang weken, voordat je er überhaupt iets mee kunt. Het etiket vermeldt dat je van deze bruine knikkers een uitstekende erwtensoep kunt brouwen. Maar ik ga voor een eigenzinnige WaddenZin-schotel met spek van Weidenaar, wortels uit eigen tuin, een uitje en wat paprika, en Waddenzout en Amelander mosterd als smaakmakers.

Na een dagje weken, blijken de erwten een stuk groter uit te vallen dan gedacht. Het erwtenbodempje welt tot een halve pan vol. De 400 gram blijkt genoeg voor een heel weeshuis. Ook de kliekjesdag is dus gevuld. De erwten moeten nog wel ruim een uur zachtjes koken. Maar we hebben weekend en doen het lekker rustig aan. De geur van de pruttelende erwten doet denken aan de zaterdagen uit vroeger tijden: destijds de traditionele peulvruchtendag.

Ruwe bolster, blanke pit

foto 2 (3)Het moet gezegd. Piet Hoekstra vermeldt al dat de Kollumer erwt veel lekkerder is dan de kapucijner. En hij heeft gelijk. De erwt is smaakvoller, zachter maar vooral minder droog dan de kapucijner. De zoete Kollumer erwt is er één uit de categorie ‘ruwe bolster, blanke pit’: een stevig vlies en daaronder een mooie zachte textuur. Samen met de andere ingrediënten een uitstekende gangmaker in de peulvruchtenschotel.

En bovenal uitstekende maagvulling. De erwten leggen een stevig fundament vol goede koolhydraten en nuttige vitamientjes en mineralen. Sowieso draagt de erwt bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Kortom, alle reden om die Kollumer erwt nooit weer te vergeten!

Ontmoet Kollumer de erwt in de Straat van de Smaak
De Kollumer zoete erwt is verkrijgbaar bij streek- en delicatessenwinkel PRIUW in de Leeuwarder Nieuwe Oosterstraat. Komende zaterdag (27 september) is dit de Straat van de Smaak. Een bezoekje aan de gezelligste winkel van 2014 is zeker de moeite waard: Hielkje van Priuw vertelt je alles over de Kollumer zoete erwt maar heeft ook vele andere waddenproducten in de aanbieding. Ook in andere winkels staan er lekkere streekhapjes op je te wachten. Check Facebook voor de Leeuwarder straat van de Smaak.

7.7 Een erwt om niet te vergeten
  • Smaak 8,2
  • Veelzijdigheid 8
  • Waddengevoel 7,5
  • User Ratings (3 Votes) 8.8
Share.

About Author

Leave A Reply