Review: bonte festivalvloot maakt feestje in Waddenhavens

0

Een kleurrijke vloot plaatbodems deed de afgelopen week diverse Waddenhavens aan. Onder de vlag van de Horizontoer, voeren talentvolle muzikanten, theatermakers en kunstenaars in tien dagen langs vijf eilanden om op 65 locaties een mooi feestje te bouwen. En een feestje werd het.

Met namen als Eefje de Visser, Janne Schra en 3FM Serious Talents: When We are Wild en Daniel Versteegh puilde het programma van dit reizende festival (26ste editie) uit van jong talent. Naast muziek stond er straattheater, workshops en cabaret op het programma. Kortom, voor ‘elck wat wilsch’.

Van trick-nic tot zeepbelshow
Zo gaf de Italiaanse Andrea Farnetani met z’n Trick-Nic een enerverende show weg. Met een picknickmand als trukendoos, mime en clownesk jongleren kreeg hij jong en oud mee. Ook de zeepbellenshow van Bublica mocht er zijn en werd vooral gewaardeerd door de kinderen die de meest vreemdsoortige zeepbellen achterna sprongen.

Hippen op ‘Jan de Burnoutman’
Opvallend was dat het publiek wel wat warm moest lopen voor de Horizontoer. Op Oerol-eiland Terschelling hadden veel eilandbezoekers geen idee wat er gaande was. Zo kon het dat een ommetje door de winkelstraat eindigde bij de energieke en humoristische reggae van ROLF de Band. Gelukkig verstond de band de kunst om het niets vermoedende winkelpubliek na vijf minuten mee te laten springen op aanstekelijke liedjes als ‘Jan de Burnoutman’ (Wat heeft die man dan? Een burnout-man!…) en ‘Onder rokken door’.

“De damp kwam even later niet van de borden maar van de dansvloer.”

When we are Wild meets Rustende Jager
Een topband in wording als ‘When we are Wild’, moest restaurant de Rustende Jager in Formerum gewoon nog vol spelen. De band rondom Hille Stellingwerf deed dit overigens met verve. Het door Coldplay geroemde vijftal zorgde er met meeslepende poprock voor dat de laatste gang wat sneller dan normaal achter de kiezen verdween. De damp kwam even later niet van de borden maar van de dansvloer.

Liloe Rix, Me & Mr. Jansen
Ook aanstormend talent als Liloe Rix (23-jarig muzikante die met gitaar, mondharmonica en loopstation een band op zichzelf vormt) en Me and mr. Jansen (popliedjes die recht door de ziel snijden, helemaal als je twee weken zonder noemenswaardige muziek op een camping verblijft) moesten het doen met een handvol publiek. Gezien hun kwaliteiten hadden ze meer toehoorders verdiend.

Vlootfeestjes
Wat meer zichtbare voorPRet op de eilanden zou het festival goed doen, want de Horizontoer heeft écht veel leuks te bieden. Neemt niet weg dat het grootste feest waarschijnlijk op de platbodems zelf was. Daar hadden vrijwilligers, meevarende Horizontoer-fans en de artiesten nog wel de meeste lol.

‘Toch wel een beetje moe’, vatte de zanger van ROLF de Band z’n gemoedstoestand samen toen op dag drie werd afgemeerd op Terschelling. ‘Ik zit op een boot vol muzikanten, dat gaat de hele nacht door. Fantastisch’, verklaarde een vrijwilligster de opkomende wallen onder haar ogen.

‘Volgend jaar ook een paar daagjes meevaren? Je zult er geen spijt van krijgen.’ Een aanbod dat we zeker in overweging nemen!

KIJK ook op: www.horizontoer.nl

85% Volgend jaar mee met die vloot!
  • Line-up 90 %
  • Muziek 90 %
  • Straattheater 80 %
  • Sfeer 80 %
  • User Ratings (6 Votes) 86 %
Share.

About Author

Leave A Reply