Nobel: allemansvriend met een verhaal

0

Het recept is geheim, de smaak allang niet meer. Het verhaal gaat dat Amelander hotelier Willem Barend Nobel in de steenkoude winter van 1902 een meute gasten over de vloer krijgt. Allemaal verkleumd tot het op bot, smachtend naar de warmte van een stevige borrel.

DDe drankvoorraad van Nobel is echter ontoereikend. Hij voegt daarom verschillende drankjes bijeen en presenteert deze als grog. Het ‘sap van Nobel’ jaagt al snel de kou van de botten en volgens het verhaal bleef het die nacht nog lang onrustig in het Ballumse.

Die Nobel vind daarna gretig aftrek. Acht decennia lang blijft Nobel z’n Amelander cocktail onder de toonbank verkopen. Totdat er volgens een ander verhaal een Amelander diender zich, bij Nobel en dankzij Nobeltje, een flink stuk in z’n politiekraag drinkt.

Het Amelander gezag bindt daarna de strijd aan met de illegale verkoop van het likeurtje. Wim Nobel (derde generatie) ziet dat het zo niet verder kan. Hij pakt de productie en distributie professioneel aan: in 1982 wordt het drankje officieel: Nobeltje.

Allemansvriend
Het moet gezegd worden. Die Nobels hebben een mooie hand van mixen. Nobeltje is een makkelijk likeurtje, een allemansvriend. Vol van smaak, niet te kruidig en niet te zoet, iets notig. Wie van Liquor43 houdt, zal het met Nobeltje ook uitstekend kunnen vinden.

ChocoNobel
Ooit dronk ik de Nobel in een koude voorjaarsnacht in een niet warm te krijgen stacaravan. Om de kou van mijn botten te jagen deed ik de Nobel door de warme chocomel. Pittige choco, maar een combi die Nobel zich prima laat welgevallen. Zoals gezegd: een allemansvriend. Ook in de koffie of de cola zou ik het wel met een Nobel durven.

Maar laat Nobel dit maar niet horen. Je hoort ‘m natuurlijk gewoon puur te drinken.

Uiteraard is het vooral leuk om een Nobeltje op z’n plaats van herkomst te drinken. In hotel Nobel, Ballum. Lekker bruin etablissement, Amelander geschiedenis aan de muren. Na een pittige fietstocht tegen een scherpe Zuidwester. En dan een koffie en het ‘sap van nobel erbij’. Dat is Nobel op z’n best.

Lees meer over Nobeltje

 

 

77% Fijne allemansvriend
  • Smaak 80 %
  • Mixmogelijkheden 80 %
  • Nadorst 70 %
  • User Ratings (6 Votes) 64 %
Share.

About Author

Leave A Reply