Nacht van de Nacht: zes nachtelijke avonturen op de Wadden

0

De Nacht van de Nacht is het donkerste evenement van Nederland. Op en langs het Wad zijn op zaterdag 25 oktober vele nachtelijke avonturen te beleven. Logisch, want het Waddengebied is uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. WaddenZin zette zes nachtelijke belevenissen op een rij. Om alvast in de agenda te zetten.

Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar voor de 10e keer. Op 25 oktober: de zaterdag vlak voordat Nederland overgaat op de wintertijd.

1. Sterrenexcursie Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de donkerste plekken van Nederland. De ideale plek voor een sterrenexcursie. Je bent van harte uitgenodigd om te genieten van het sterrendak boven Schier. Deze excursies worden gehouden op zaterdag 18 oktober en 25 oktober. Ze starten om 20.00. Op de donderdag 16 oktober en zaterdag 18 oktober organiseert het Bezoekerscentrum (onder de witte toren) avondwandelingen.

> Meer weten en aanmelden? Check de site van het Bezoekerscentrum

2. De nacht in het Lauwersmeergebied

sterrenhemel Het Lauwersmeergebied is een prachtig stukje Waddenland. Wandel mee met de boswachter van Staatsbosbeheer en beleef hoe donker de nacht in het Lauwersmeergebied kan zijn. Je start bij het gebouw van Staatsbosbeheer aan de Rug 1 in Lauwersoog. De wandeling duurt van 21.00 tot 22.30 en is gratis.

> Wel even aanmelden: l.berg@staatsbosbeheer.nl

3. Wandelen langs de donkere Waddenkust

In het buitendijkse gebied Noarderleech kun je nog volop genieten van de flonkerende sterrenhemel. Het gebied is weids, ruig en leeg. Vanaf de zeedijk ervaar je het prachtige contrast tussen vaste land, Waddenzee en eilanden. De wandeling wordt georganiseerd door it Fryske Gea en duurt van 20.00 tot 22.00. De wandeling is geschikt voor kinderen. Startpunt is het Kweldercentrum Noarderleech in Hallum.

> Inschrijven? Vul het formulier in op de site van it Fryske Gea.

4. Huifkartocht: sterren kijken op de Boschplaat

algemeennachtErvaar de échte duisternis in Oosterend op Terschelling. Natuurlijk Oosterend organiseert samen met Puur Terschelling een huifkartocht. De tocht leidt je van Oosterend naar De Boschplaat, het donkerste plekje van het eiland. Dé locatie om sterren te tellen. Tijdens de tocht geniet je van een kampvuur en warme chocomel.

> Meld je aan via de site van Puur Terschelling

5. Wandelen over de Groningse waddendijk

Tijdens de wandeling van Pieterburen naar de waddendijk beleef je de duisternis en de stilte van polder, zeedijk en kwelders. Vrijwilligers van het Groninger Landschap Noordkust Pieterburen begeleiden de wandeltocht. De afstand is zo’n 6 kilometer en start om 20.30 vanuit Pieterburen.

> Meld je van te voren wel even aan: 0595-528522

6. De Nacht van de Nacht op Texel

nacht van de nachtOp Texel besteden ze ruim aandacht aan de Nacht van de Nacht. Ecomare organiseert twee nachtwandelingen. Eén voor gezinnen met kinderen en één voor volwassen en gezinnen met oudere kinderen.

- Bij Volksterrenwacht De Jager kun je gratis sterren kijken. Uiteraard moet het wel helder weer zijn. Bij bewolkt weer is er een alternatief programma in het observatorium. Ook organiseert de sterrenwacht een excursie naar de toren van de grote kerk van Den Burg. Vanaf de toren leer je alles over de sterrenhemel, lichtvervuiling en vuurtorenlichten.

> Wel even aanmelden voor deze activiteiten. Check de website van de Sterrenwacht.

- ‘Verhalen in het Bosje’: vier Texelse verhalenvertellers vertellen in het Bosje (Het Doolhof) op de Hoge Berg een verhaal. Georganiseerd door het IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer. Deelname is gratis, warme kleding en iets om op te zitten zijn aanbevolen. Ontvangst is tussen 19.45 en 20.00 uur bij de hoofdingang van het Bosje.

Share.

About Author

Leave A Reply