Mee in die koffer: thriller op Terschelling

0

weekendterschellingHoe dicht op de huid kan een verhaal kruipen? Weekend Terschelling komt akelig dichtbij. Niet alleen dankzij een ingenieus plot, maar ook door het eilandgevoel dat door het verhaal sijpelt. En voor de Terschelling-liefhebber is er veel te herkennen. Dat maakt dit boek extra leuk

Of je na het lezen van deze thriller nog een weekendje Terschelling aandurft is nog maar de vraag. Want je gaat kijkt toch iets anders kijken naar de afgelegen vakantiehuisjes in de duinen bij Midsland-Noord. En tijdens een solofietstochtje door de eilander bossen kijk je misschien toch even achterom of er geen lichtgrijze gezinsauto achter je aan rijdt. Schrijfster Els Kerkhoven (met zo’n naam kun je als thrillerschrijfster niet meer stuk) slaagt erin om het eiland een decor te maken voor een geloofwaardige en vlot geschreven thriller.

Op het verkeerde been
En dat is knap. Met een Waddeneiland als decor is de verleiding groot om in romantisch proza een ode aan het eiland te brengen en daar nog even een thriller doorheen te draaien: een spaghetti die vaak niet verder komt dan een spannende streekroman. Maar ‘Weekend Terschelling’ blijft als een paal boven water staan en gaat nergens kabbelen. Kerkhoven weet je als lezer meerdere keren op het verkeerde been te zetten. Helemaal omdat de geheimen die de hoofdrolspelers langzaam ontrafeld worden. Verstoorde relaties, machtsspelletjes en de eilandliefde zijn de ingrediënten voor goed uitgeschreven scènes.

Het verhaal
‘Weekend Terschelling’ draait om Isa, haar zusje Daan en hun beste vriendin Sylvie. Voordat Isa naar het buitenland vertrekt keren ze nog één keer terug naar Terschelling, het vakantie-eiland van hun jeugd. Ze halen mooie herinneringen op en brengen een bezoek aan Loek en Gerben – hun vakantievrienden van vroeger.

‘Weekend Terschelling’ blijft als een paal boven water staan en gaat nergens kabbelen.

De trip ‘down memory lane’ krijgt een dramatische wending als Sylvie spoorloos verdwijnt. Daan en Isa zetten alles op alles om Sylvie terug te vinden, maar dan eindigt de zoektocht op het eiland in een regelrechte nachtmerrie. Oude rekeningen worden vereffend en de hoofdpersonen laten hun ware aard zien.

Sfeervol
Vanaf het moment dat de dames op boot stappen, schetst Kerkhoven een sinister sfeertje. Heel subtiel. Zo herinneren de hoofdrolspeelsters zich bij de afvaart in Harlingen een kinderfantasie waarin ze de veerboot  ‘met de bek van een zeemonster’ auto’s zien verslinden. Hiermee is de toon voor dit weekendje Terschelling meteen gezet.

Kortom, een thriller die vlotjes leest. Geen zware kost, maar wel een titel die niet in de vakantiekoffer naar Terschelling (of welke Wadden-bestemming dan ook) mag ontbreken.

Meer weten over Els Kerkhoven en haar boeken? Bekijk haar schrijversprofiel.

73% Bovenin de vakantiekoffer

Vlotte thriller en in een prachtig decor

  • Eilandgevoel 70 %
  • Spanning 80 %
  • Stijl 70 %
  • User Ratings (6 Votes) 84 %
Share.

About Author

Leave A Reply