Het grote koken-met-zeewier-experiment

0

‘Zeewier is gezond, duurzaam én lekker’, betoogde zeewierpionier Kees Boender twee weken geleden op WaddenZin. Die eerste twee geloofde ik wel, maar dat laatste wilde ik eens aan den lijve ondervinden. Nog geen drie dagen later ontving ik een mooi pakketje, van Kees: ‘Puur zeewier en niet van die gesuikerde, kleurstofrijke supermarkt-salade-wier’, beloofde hij.

Een bakje en zakje met groene en zwarte blaadjes: weliswaar niet van de Wadden. Maar dat is een kwestie van tijd. Op Texel wordt al uitgebreid geëxperimenteerd met Waddenwier. Zilte innovator Marc van Rijsselberghe presenteert deze week z’n zilt geteelde aardappel. En het gerucht gaat dat Texels wier daarbij een plekje inneemt. Daarover later meer. Eerst terug naar het bakje en zakje in mijn keukenla: Royal Kombu uit Zeeland en Wakamé uit Bretagne.

Hoe het dus níet moet…

Vis en zeewier: ze zitten in hetzelfde 'akkoordenschema'

Vis en zeewier: ze zitten in hetzelfde ‘akkoordenschema’

Eerlijk gezegd, voelde ik me als een ‘Hollandsche huisvrouw’ uit de jaren vijftig die voor het eerst een zak macaroni op het aanrecht heeft. Want, wat mot je er mee? Ik ben dus niet van het type dat eerst de gebruiksaanwijzing leest. Nee, deksel open en meteen een fors plakkaat pure Royal Kombu in mijn mond. En dat is juist niet de bedoeling! Wie in zijn keuken de ervaring van een Noordzee-tsunami op z’n smaakpapillen wil nabootsen: dít is de manier. Diep, gitzwart, zout: de eerste drie woorden die mij te binnen schoten nadat ik mijn mond had gespoeld met drie glaasjes kraanwater.

Ik ben dus niet het type dat eerst de gebruiksaanwijzing leest. Nee, meteen een fors plakkaat zeewier in mijn mond. En dat is juist níet de bedoeling

Kruidige zoutvervanger

Dus toch maar even het etiketje op het bakje gelezen. Blijkt dat je Royal Kombu in droge vorm beter iets subtieler kunt gebruiken: als kruid of als zoutvervanger. In de salade of op het visje. Dit laatste gedaan. Mooi fijn gemalen en tijdens de bereiding over de Tilapia-filet. Op het bord blijkt dit een aangename combinatie. Vis en zeewier zitten in hetzelfde ‘smaak-akkoordenschema’. De Kombu smaakt vol en pittig genoeg om de zoutpot overbodig te maken. En het fijne is dat je de zee proeft: de tilapia voelde zich er in elk geval prima bij. Overigens kun je Royal Kombu ook weken en verwerken in je salade, of gebruiken als wikkel om het visje dat in de oven gaat. Maar dit is voor een later kookexperiment.

Wakamé in de week

Wakame in de week

Wakame in de week

Bij het zakje Wakamé aangekomen, ben ik wel bij het etiket begonnen. Dit wier komt uit Frankrijk en in mijn beste Frans ontwaarde ik dat de Wakamé ‘dix minutes’ in ‘l‘eau’ moest weken. Prachtig om te zien wat het water met Wakamé-blaadjes doet. Uit het formaat ‘theeblaadje’ komen prachtige stukken wier tevoorschijn. De geweekte Wakamé kun je meteen eten. Het wier smaakt zilt en is zachter dan z’n Zeeuwse broer. Fijn is de elastische bite van de blaadjes. In het kader van ‘risicoloos’ experimenteren heb ik dit wier gebruikt in een eenvoudige komkommersalade. De Wakamé geeft een beetje sushi-touch aan het geheel. Volgende keer gaat dit wier door een mooie pastasalade met zalm. Ik weet zeker dat ‘ie daar uitstekend tot z’n recht komt.

Kortom, een geslaagd experiment. Het is even wennen, proeven en proberen, maar met wier kun je vele kanten op. En als je op de Wakamé-Wiki leest dat je ook nog eens calcium, jodium, ijzer én vitamine B, A, C en K binnenkrijgt; dan komt het zeewier zeker vaker uit m’n keukenlade.

Maak kennis met zeewier

Zeewierproducten vind je vooral in gezondheids- en biosupers. Verder zijn er online-shops die een keur aan wierproducten verkopen. De winkels hebben ook een zeewierkennismakingspakket!

>De wereld van zeewier
>De zeewierwinkel

Alles weten over zeewier? Kijk op de site van Stichting Zeewierwijzer

7.7 Blijvertje in de keukenlade!
  • Smaak 8
  • Veelzijdigheid 8
  • Gebruiksgemak 7,5
  • User Ratings (2 Votes) 8.7
Share.

About Author

Leave A Reply