Het waddengevoel van thrillerschrijfster Els Kerkhoven

0

In de rubriek Hoe & Wad vragen we waddenliefhebbers naar hun Waddengevoel. In deze editie: thrillerschrijfster Els Kerkhoven. In 2012 debuteerde ze met ‘Gifdochters’ en dit jaar verscheen haar waddenthriller ‘Terug naar Terschelling’. ‘De verhalen en tradities van de eilanders vormden een enorme bron van inspiratie’

Wat heb jij met het Wad?
‘De Waddeneilanden, en dan met name Terschelling, vertegenwoordigen voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Geen agenda, geen haast, niets moet. Dat begint al in de haven, maar zodra ik op de boot stap begint het echte onthaasten. De zeewind waait de zorgen uit mijn hoofd. Omringd door de Waddenzee voel ik me heerlijk. En als ik dan in de verte Terschelling als een lang lint zie opdoemen. Tja, dat voelt toch iedere keer weer als thuiskomen.’

'Als ik in de verte Terschelling als een lang lint zie opdoemen, dat voelt  iedere keer weer als thuiskomen.'

‘Als ik in de verte Terschelling als een lang lint zie opdoemen, dat voelt iedere keer weer als thuiskomen.’

Wat is je meest inspirerende Waddenplek en waarom?
‘Terschelling. Zonder twijfel. Niet alleen het eiland, maar ook de eilanders. Hun verhalen en tradities vormden een enorme bron van inspiratie tijdens het schrijven van mijn tweede boek. De liefde voor het eiland zit diep, en dat heb ik proberen weer te geven.’

Wat is voor jou het ultieme waddengevoel?
‘Het besef dat ik me op een eiland bevind, omringd door de zee. Dat de natuur zo sterk om me heen aanwezig is dat ik me er continu bewust van ben. De wind, de zee, het wad. En dat er nog plekken zijn waar je niemand tegen komt. Eenzaam op het strand, de Boschplaat of de Noordsvaarder zonder dat ik me ook maar een moment eenzaam voel. Dat is bijzonder.’

Wat zou je absoluut nog eens willen doen op het Wad?
‘Strandjutten! Na een storm het strand op en kijken wat er ligt.’

Met wie zou je graag een keer een dagje willen droogvallen op een zandplaat en waarom?
‘Met Cor Bruijn, de schrijver van het boek ‘Sil de strandjutter’. Het is een wens die helaas nooit zal uitkomen omdat hij is overleden, maar als het kon zou ik heel graag met hem van gedachten willen wisselen. In mijn boekenkast staat een boek over zijn leven, geschreven door zijn dochter. Voorin prijkt het Ex Libris van Cor Bruijn zelf. Best bijzonder dat ik een boek in de kast heb staan dat uit zijn privécollectie komt.’

Weekend Terschelling
foto 1 (1)Begin deze maand deze maand schreef WaddenZin een recensie over ‘Weekend Terschelling’. Lees de review en deel ook jouw rapportcijfer.

VOLGENDE WEEK IN HOE & WAD: het waddengevoel van oud-minister, schrijver en D66-coryfee Jan Terlouw

Share.

About Author

Leave A Reply