Herfstvakantie Wadden: zes uit-tips voor het hele gezin

0

De herfstvakantie staat voor de deur. Een prachtige periode om van de Wadden te genieten. Naar buiten, genieten van de natuur en lekker uitwaaien. Maar ook indoor is er van alles te beleven. Zes interessante uit-tips voor het hele gezin.

Modelspoor Ameland

Een bezoek aan MSA Modelspoor Ameland (Nes) brengt je in de droomwereld van het modelspoor. Op een oppervlakte van 350 m2 rijden ruim 120 modeltreinen in een verscheidenheid van landschappen. Er varen boten, er is een miniatuur helikopterplaats. Naast een kijkje bij de modelbanen, kun je bij het MSA terecht voor adviezen over het bouwen van modelspoorbanen. Een aantal landschappen is nog in aanbouw.

> Kijk voor actuele openingstijden de website van MSA.

Texel: Luchtvaartmuseum en Oorlogsmuseum

lomtDit museum in de Cocksdorp vertelt het verhaal over de Texeler luchtvaart, de luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog en de Georgische Opstand, toen Georgische soldaten in opstand kwamen tegen de Duitsers. De hangar herbergt een bijzondere collectie aan oude vliegtuigen. Zo is er een replica te zien van een zweefvliegtuig van Otto Lilienthal en het eerste vliegtuig waar Anthonie Fokker mee vloog, “de Spin”.

> Het museum is elke dag van 10.00 tot 17.00 geopend. Kijk ook op de website van het LOMT.

Piratenschip: Texeler klautertip

Bij de jachthaven in Oudeschild is het één en al gratis speelplezier voor kinderen. Topattractie is een 32 meter lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren. Voor eindeloos klim- en klauterplezier.

Filmkijken in dorpshuis Schier

Midden in het centrum van Schiermonnikoog staat het Dorpshuis. Dit gebouw is naast een locatie voor recepties, feesten en shows ook een bioscoop: Filmhuis aan Zee. Hier kan iedereen filmhuisfilms bekijken op een zes meter breed doek. Ook in de herfstvakantie staan er leuke kinder- en jeugdfilms op het programma. Eerst lekker uitwaaien en dan met een grote bak popcorn genieten van een goede film!

> Check het programma op de website van het Dorpshuis

Noordwester Vlieland: jutten en roggen aaien

noordwester-jutterszolderIn Informatiecentrum de Noordwester is van alles te zien over Vlieland. Er is bijvoorbeeld een roggenbak waar je roggen kunt aaien. Bewonder vondsten uit de Noordzee op de Jutterzolder. Zoek zelf mee en ontvang een eigen juttersdiploma! Maak kennis met het kabouterleven in vier jaargetijden in het Kabouterbos. Kom meer te weten over wrakken uit de Noordzee op de Wrakkenzolder. Om het skelet van de in 2004 aangespoelde potvis kun je natuurlijk niet heen. Informatiecentrum De Noordwester is zeker een bezoek waard.

Ontdek het Wad in het zee-aquarium

Het Natuurmuseum en zee-aquarium in West-Terschelling is onderdeel van het Centrum voor Natuur en Landschap. In het centrum kom je alles te weten over de natuur van Terschelling en het Waddengebied. Het museum bestaat uit een vaste presentatie en diverse exposities over onderwerpen als getij, zeestromingen, zandbewegingen, duinvorming, vissen en zee-organismen. Uiteraard is het zeeaquarium een vast onderdeel: hier ontmoet je vele bewoners van de Waddenzee.

Voor openingstijden en actuele informatie over exposities check de website.

Afsluitdijk: een kijkje in de kazematten

kazematOp een schitterende locatie op de Afsluitdijk vlakbij de spuisluizen ligt het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. De plek waar in 1940 slag met de Duitse aanvaller werd geleverd. Bezoek de bunkers waarmee die Duitse aanvallers werden tegengehouden. Ervaar hoe de Nederlandse soldaten in de meidagen van 1940 leefden en zich voorbereidden op de Duitse aanval. In de maand oktober is het museum op elke woensdag en zaterdag geopend. Je kunt een kijkje nemen in vijf grote kazematten: waaronder de commandokazemat en een mitrailleurkazemat. Daarnaast geeft dit museum een impressie over de meidagen van 1940.

> Meer uittips: kijk op www.wadden.nl
> Bijzondere herfstevenementen? Lees het artikel 12-herfstige-uit-waai-tips op WaddenZin

Share.

About Author

Leave A Reply