Fotoreportage: Wrakkenmuseum

0

Een favoriet plekje op Terschelling is het Wrakkenmuseum in Formerum. Een museum dat je gerust elk jaar een bezoekje kunt brengen, want helemaal uitgekeken en –gelezen raak je hier nooit.

Het voormalige boerderijtje (dat ook als kroeg dienst doet) aan de zuidkant van het dorp herbergt niet alleen een potpourri aan overblijfselen van vergane schepen, afgeslagen ladingen of duikerswerktuig. Het is vooral een museum vol verhalen.

Over Duitse oorlogsbodem die in de Eerste Wereldoorlog naar de kelder werden gejaagd, over de heldhaftige bemanningen van de Terschellinger reddingboten en natuurlijk over het mysterie van goudschip ‘de Lutine’.

“Het museum is zelf ook een beetje jutten”

Van bestek tot torpedo
En ondertussen sta je binnen en buiten oog in oog met de meest wonderlijke vondsten. Roestige lepels, speelgoed, schoenen, een kunstbeen, wodkaflessen, torpedo’s, scheepsgeschut of een compleet duikerspak. Er lijkt geen einde aan te komen.

Verwacht geen keurig gerangschikte exposities of een strakke indeling. Het museum is zelf ook een beetje jutten. Eerst een koffie doen om alvast voorzichtig de historische foto’s, affiches, vissersnetten en boordkanonnen op begane grond op je in laten werken. Overigens leuk om de in de zomer de ‘bewoners’ van jongerencamping Appelhof aan de bar te zien stranden. De museumkroeg is een geliefd plekje om de bierkater te lijf te gaan met sterke koffie en een tosti.

En pas als de koffie op is, echt gaan rondneuzen door het huisje dat zelf ook deels is gebouwd van wrakhout.

Woeste Willem
De kinderen vermaken zich ondertussen in de achtertuin, in de Woeste Willem. Een zeeroversonderkomen dat elk jaar groter lijkt te worden. Ga ook hier even rustig zitten en ontdek dat er boven je een haai zwemt en naast je een zeemijn in ruste ligt.

Kijk ook eens op de website van het wrakkenmuseum.

Share.

About Author

Leave A Reply