Stand-up comedian Edo Berger: ‘Texel is de savanne om de hoek’

0

In de rubriek Hoe & Wad vragen we bekendere waddenliefhebbers naar hun Waddengevoel. Dit keer klopte WaddenZin aan bij Edo Berger. Deze talentvolle stand-up comedian ging deze zomer op voor z’n derde Horizontoer: de festivalvloot die elk jaar de Waddenhavens aandoet. ‘Het feest, het bier en de natuur: het Wad staat voor alle vrijheid die het artiestenbestaan biedt.’

Wad heb jij met het Wad?
‘Voor mij zijn er twee soorten ‘wadden’. Allereerst is er Texel, daar wonen mijn schoonouders. Texel is in het Noorden de dichtstbijzijnde plek die exotisch en aanvoelt. Voor mijn vriendin is dat thuiskomen, voor mij is dat ver weg, de savanne om de hoek. Daarnaast zijn er de Wadden als geheel. Ik heb nu drie jaar mee gezeild met de Horizontoer. Al de natuur, al het bier, al het feest: je propt je in anderhalve week vol met alles wat een Waddenzomer te bieden heeft. Je zit bij een -illegaal- kampvuur op het strand, je ziet de zon opkomen terwijl je uitvaart, je laat je droogvallen en als je geluk hebt zwem je in de lichtende zee. Aan het eind van de week ben je psychisch beurs, maar dan heb je jezelf ook helemaal laten gaan. Wat dat betreft staan de Wadden voor alle vrijheid die het artiestenbestaan biedt.’

Wat is je meest inspirerende Waddenplek en waarom?
‘Inspiratie komt bij mij niet uit één ding of plek, maar Terschelling heeft wel iets surreëels. Het is in principe een klein eiland, maar zo langgerekt dat, als je van de ene naar de andere kant fietst, elk nieuw dorpje en elk nieuw stukje voelt als een nieuwe ‘middle of nowhere’. Ik denk dat ik altijd ga verdwalen op Terschelling en dat is mooi.’

Edo: ‘Ik denk dat ik altijd ga verdwalen op Terschelling en dat is mooi’.

Wat is voor jou het ultieme waddengevoel?
‘Keihard vloekend achter mijn vriendin, het veel te koude Noordzeewater inhossen. Zij moet altijd zwemmen: ze is de dochter van een Kanaalzwemmer, dus zeezwemmen is verplicht. Verder zijn de Wadden zo divers: een avond in november op Vlieland -try-out in Podium Vlieland- heeft een totaal ander gevoel dan een Pinksterweekend op Texel -Broadway festival.’

Wat zou je absoluut nog eens willen doen of bezoeken op het Wad?
‘Ouwe Sunder, het Texelse equivalent van carnaval, staat hoog op mijn verlanglijst. Ik kom uit een Brabantse carnavalsfamilie en Ouwe Sunder met zijn rituelen en zijn parodieën op de lokale politiek, klinkt als iets waar ik erg van ga genieten. En oesters rapen, dat wil ik ook nog steeds.’

Met wie zou je graag een keer een dagje willen droogvallen op een zandplaat en waarom?
‘Hmm, Godfried Bomans en Jan Wolkers zijn allebei dood, dus dat wordt hem niet. Misschien zou ik wel willen droogvallen met alleen mezelf. Ik leid een druk bestaan en 24 uur wind en stilte zouden me misschien goed doen. Maar terwijl ik dit zeg, denk ik al meteen: nèeh. Doe mij maar twintig van mijn cabaret-vrienden, wat hout, een barbecue en een paar muziekinstrumenten. En dan de hele nacht zeehondjes lastigvallen!’

Over Edo Berger

Foto: Adrien Grall

Foto: Adrien Grall

Edo Berger is cabaretier en stand-up comedian. In 2008 won hij solo het Rabo Camuz Kleinkunstfestival en in 2010 het Griffioen Zuidplein Cabaretfestival. Eerder maakte hij deel uit van de toernee van Night of Comedy. Samen met mede-cabaretier Jasper Smit heeft hij een wekelijkse muzikale column op Q-Music. In 2012 was Edo halve finalist van het Leids Cabaret Festival én Cameretten. Meer weten over Edo Berger en zijn speellijst? Kijk op www.edoberger.nl

Share.

About Author

Leave A Reply