Dj’s met zeebenen: Radio Waddenzee verkiest het ruime sop

0

Wadvaarders zullen de afgelopen week vreemd hebben gekeken naar het knalrode gevaarte dat even buiten Harlingen op de golven deinde. Bijzondere bouw, een veertig meter hoge mast op het dek. En inderdaad, de Jenni Bayton is geen huis-tuin-en-keuken boot. Het is het enige zendschip ter wereld dat nog in werking is.

Op 20 augustus verkoos het zendschip voor het eerst in jaren weer eens het ruime sop. Bijna twee weken lang komen de uitzendingen van Radio Waddenzee van het Wad zelf. Buitengaats en op de middengolf (1602 AM). Een verademing voor technici en de Waddenzee-dj’s: ‘het Wad om je heen, de vrijheid: het is een fantastische ervaring om op deze manier met je passie bezig te zijn: radio maken’, vat dj Sietse Brouwer samen.

Van roestbak tot zendboot
Radio Waddenzee heeft het oud-Engelse lichtschip (1947) al zo’n tien jaar in bezit. Jarenlang leed de Jenni Baynton alias LV12 een zieltogend en roestig bestaan in de havens van Rotterdam. Als discoboot, maar later vooral als illegale vuilstort. De Jenni Baynton werd flink onder handen genomen: vrijwilligers bouwden studio’s, verblijfsruimten, slaapplaatsen en een eigen stroomvoorziening. Op het bovendek werd een 40 meter hoge zendmast geplaatst.

Het ruime sop
Het schip kreeg een mooi plekje aan de Zuiderkade in Harlingen. Maar een écht zendschip keten je niet aan de kant. Daarmee moet gevaren worden. In 2008 was het zover: Radio Waddenzee zond voor het eerst buitengaats uit. Daarna volgden nog vijf edities. Het liefst zouden de zee-dj’s vaker het Wad opgaan voor hun uitzendingen. Sietse: Het is een enorm dure operatie, het is elke keer weer de vraag of we voldoende geld binnenhalen.’

Twaalf uur radio per dag
Dit jaar lukte het dankzij sponsoren en subsidies. De tienkoppige crew ging voor anker aan het einde van de Pollendam. Tien dagen lang eten ze, slapen ze op het schip en maken elke dag 12 uur radio. ‘Waar de commerciële vaargeul en recreatieve vaargeul uitelkaar lopen, liggen wij precies in de driehoek. Goed voor de exposure.’ Sowieso hebben de zee-dj’s over belangstelling niet te klagen. Sietse: ‘Meerdere keren per week brengt tender ome Cor een scheepslading belangstellenden naar ons schip: voor een excursie en een ontmoeting met ons als bemanning.’

Het zeezendleven bevalt goed, alhoewel niet iedereen er evenveel van meekrijgt. ‘Vannacht stormde het stevig op de Waddenzee, de Jenni Bayton schudde flink, heerlijk zo’n storm. Maar heb er helaas niks van gemerkt omdat ik sliep. En degene die me goed kennen weten dat ik niet vies ben van een stevige storm. Ik heb mijn collega’s s gevraagd of ze me in het vervolg wakker willen maken als ik lig te slapen’, schrijft Wim van Egmond op de Facebook-pagina van Radio Waddenzee.

We hopen voor Wim dat ‘ie nog een fijne storm voor de kiezen krijgt. Radio Waddenzee is nog tot 1 september vanaf zee te beluisteren.

Actuele info of de Facebook-pagina van radio Waddenzee of op de website van Radio Waddenzee.

Foto’s: Radio Waddenzee

Share.

About Author

Leave A Reply