Zout Hout: meubels met karakter

0

Enkele jaren geleden mocht ik voor een magazine een kijkje nemen in de ‘winkelschuur’ van Rick en Piety, Baaiduinen, Terschelling. Onder de naam Zout Hout maken ze meubels en woonaccessoires van hout dat gejut is op het strand. Kortom, ze geven hout een tweede leven.

Van gebruikt steigerhout een mooi meubelstuk maken, dat kennen we inmiddels. Maar van gejut hout meubelstukken, sieraden en woonaccessoires in elkaar puzzelen vraagt echt het maximale van je creativiteit. Voor Rick en Piety is het al jaren een sport om in hun 4×4 het strand van Terschelling af te speuren naar aangespoelde planken, balken of takken.

Engelengeduld
En als je dan een mooi stukje hout geoogst hebt, komt het ware vakmanschap pas naar bovendrijven. Juthout is nooit recht-toe-recht-aan, het is elke keer weer een verrassing waarvoor je het kunt gebruiken. Daarnaast heeft het hout dat van zee komt, geduld en tijd nodig. Want voordat je het hout verwerkt, moet het nog gedroogd en bewerkt worden.

Even rondsneupen in de schuur van Zout hout is daarom een ontdekkingsreis op zich. Verbazingwekkend om te zien hoeveel hout er klaarblijkelijk aanspoelt op het Terschellinger strand, maar ook om te zien hoe elk gevonden stuk weer een mooi plekje krijgt. Een spiegel, een kast, een bank voor buiten: het past altijd. Het knappe is dat alles van wat Rick en Piety vinden, wel iets moois te maken is.

Mysterieus
Al dat strandhout geeft daarnaast iets bijzonders aan de werkstukken van Rick en Piety. Tijd, zand en zee; ze maken prachtig doorleefd hout. En dat al ‘gezouten hout’ geeft elk meubelstuk of sieraad ook iets mysterieus. Want naar het verhaal achter die paarse verkleuringen, de geronde rand of die vreemd gekartelde plank blijft het gissen. Een door storm afgeslagen lading? Een balk die al decennia over zee zwerft, of misschien wel een stuk mast van goudschip de Lutine in je dressoirkast? Niemand zal het weten.

Wie z’n interieur graag uitbreidt met duurzame, karaktervolle en unieke spullen, moet toch echt even in Baaiduinen kijken. De juttersverhalen van Rick en Piety krijg je er gratis bij.

Lees op de website meer over de producten van Zout Hout

Foto: www.zouthout.nl

Video: De band Hollands Volkoren bracht in 2011 een muzikale ode aan Zout Hout.

Share.

About Author

Leave A Reply