Altijd Wad: onkreukbaar waddenland

0

Taal ontmoet beeld. ‘Altijd Wad’ laat zien dat deze twee uitstekend mixen. Helemaal als het Waddenland de rode draad vormt. Resultaat: een mooie uitgave met elf gedichten en aquarellen. Sfeervol, maar wel een Wad dat er 22 pagina’s onkreukbaar bij ligt.

Het verhaal achter dit boek is de moeite waard. Schrijfster Francis Nienhuis is verre familie van de Jant Nienhuis, auteur van Groninger streekromans. Het werk van ‘ver-oud-tante’ Jant inspireerde Francis om te gaan dichten. Onder meer over het Wad. Bij toeval kwam ze in 2012 contact met aquarellist Jan van Well. Ook hij heeft een passie voor het Wad. Gedichten en aquarellen bleken een uitstekende combi en ontmoeten elkaar in een boek: ‘Altijd Wad’

Vakmanschap
Nog geen jaar later, beleefde ‘Altijd Wad’ z’n derde druk. Niet verwonderlijk. Van de aquarellen van Jan van Well (1937) druipt het vakmanschap af. De luchten zijn fenomenaal, vooral de wolkenpartijen vallen op. Soms lichtvoetig, dan weer drijven ze dreigend het beeld in. Het kleurenspel tussen lucht, water en land legt Van Well meesterlijk vast. Alsof jezelf op de dijk zit en het landschap ondergaat.

Braaf en voorspelbaar
Neemt niet weg dat de composities wel wat voorspelbaar zijn. Elf vergezichten, allemaal de horizon op een kwart van de pagina, op elke plaat een kluit vogels dat mooie luchten doorklieft. Stuk voor stuk prachtige landschappen, die ruimte en liefde voor het waddendecor ademen, maar het blijft vooral een Wad dat in de zondagse kleren is gestoken.

altijdwad2

Dijkbespiegelingen
Wat dat betreft vormen de gedichten een uitstekende match met het werk van Van Well. Ook hier zijn het vooral bespiegelingen van het landschap. De dichter bevindt zich op de dijk en observeert wat er voor haar gebeurt. Ze zoekt woorden om het Waddenland dat haar zo overweldigt, te vatten: Grillige haffen en meren/ Eindeloze vertakkingen/ Kolkend naar lagere bedding/Met woest geweld/ Bogen struikbakens krom.

Wad omarmen in woorden
Het levert mooie taal op. Maar het blijkt lastig om al dat waddengeweld te omarmen in woorden. Ze zijn vaak groots en ruim gekozen. In elf gedichten komen je woorden als slik, water, kwelder en zilt regelmatig tegen. Het kleurenpalet is vooral blauw, rood, goud en zilver. Het Wad blinkt of is grauw en is vaak nijdig, wild en rusteloos. In drie gedichten komen er zelfs uitroeptekens aan te pas om dit alles nog eens te onderstrepen.

Elf verten in taal en beeld: prachtig, maar ze beklijven niet altijd. Gaandeweg vraag je je af of er ook andere dimensies in dit landschap te vinden zijn. Iets dat de onkreukbaarheid van Nienhuis en Van Well een scherp en speels randje geeft. Een gulzige kokmeeuw die een krabbetje sloopt, een kudde schapen op een ondergescheten dijk of wadlopers tot op hun knieën in de drek. Ze zouden ‘Altijd Wad’ net wat meer karakter geven.

Boekgegevens

Auteur: Francis Nienhuis
Taal: Nederlands
Illustrator Aquarellen: Jan van Well
Bindwijze: gebonden
Afmetingen: 21,8 x 30,6 x 916,6 cm
Uitgeverij Noordboek
Meer info en bestellen op website Noordboek Winkel

7.1 Sfeervolle uitgave, maar wel een beetje braaf
  • Gedichten 6,8
  • Aquarellen 8.2
  • Waddengevoel 7,8
  • User Ratings (5 Votes) 6.1
Share.

About Author

Leave A Reply